Fundació Vicente Ferrer

Em vaig adormir escoltant els mantres de Manu Om. La soledat fa fer acte de presència i la veu profunda i familiar dels mantres que em xiuxiuejaven a cau d’orella, em feien companyia i em recordaven que tot i estar sola en aquell moment, no ho arribava a estar mi.

El matí va transcórrer tranquil·lament. Vaig fer la meva pràctica d’Ashtanga i vaig anar a esmorzar abans de deixar l’habitació. Vaig anar al mateix lloc on havíem anat cada dia i m’hi vaig robar una sorpresa. Hi havia una noia que havia estat fent la formació i que havia compartit habitació amb la Minna. Vam esmorzar juntes tot compartint les nostres aventures. Ella acabava d’arribar i després d’esmorzar anava a visitar la zona dels temples i jo a buscar un altre bar on instal·lar-me per fer temps fins que fos l’hora d’anar a buscar el bus cap a Hospet. Així que ens vam acomiadar i cada una va seguir el seu camí.

Amb les maletes a sobre i mentre travessava el riu, vaig poder veure Lakshmi, l’elefant del temple, fent la seva passejada matinal. La imatge era màgica, èpica.
Tot caminant en direcció al bar, vaig trobar un petit local, petitíssim, on hi havia una senyora amb una màquina de cosir confeccionant kurtis i arreglant roba. Vaig entrar a demanar-li si em podia arreglar els pantalons, ja que se m’havien estripat. La senyora, molt amable, em va fer passar a la rebotiga on em podria treure els pantalons, fora de la vista de mirades furtives. En mig minut tenia els pantalons arreglats i la senyora ben contenta. Les kurtis les feia ella i li’n vaig comprar una. Una senyora que durant els deu minuts que vaig estar allà em va cuidar com si fos la seva filla. Em vaig acomiadar d’aquella senyora tan simpàtica i em vaig encaminar, altre cop, en direcció al bar.

El temps va volar i vaig anar a buscar el bus. Vaig anar caminant fins a la parada, amb un sol que era massa. Sola. M’havien dit que per 35 rupies podia anar fins a Hospet, així que vaig anar a esperar el bus. Alguns conductors de tuk-tuk-tuk em van intentar convèncer que hi anés amb ells, però ja van veure que sabia l’ho del bus (tot portat en el més estricte secret) i em van indicar el lloc en esperar-lo, molt amablement. Durant els vint minuts que vaig esperar al bus, tots estaven pendents de mi. No en el mal sentit, sinó al contrari, cuidant de mi i vigilant que no se m’escapés el bus. Quan va arribar, tots amb un somriure el van assenyalar. El trajecte a Hospete va durar uns quinze minuts. Uns minuts que vaig compartir amb uns espanyols, que em van explicar que havien anat a la Fundació i que els havia impactat molt. Ah i que hi havia unes croquetes boníssimes.

Quan vaig arribar a Hospet no sabia on havia d’anar ni com funcionaven les estacions. Vaig caminar una mica i em vaig aventurar dins l’estació. Assegut en una cadira, amb una taula molt petita i vestit amb pantalons i camisa marró, hi havia un senyor amb unes llistes que semblava un punt d’informació, així que hi vaig anar. Hi havia dos senyors davant meu i quan van acabar i em va tocar a mi, els hi vaig donar el meu bitllet. Els hi vaig dir que anava a Anantapur i que el bus sortia a les 14 h. Em van dir que no, que sortia a les 15 h. No hi vaig discutir massa i vaig anar a seure a la sala d’espera de les dones. Ja tenia decidit que quan faltessin quinze minuts per les dues aniria a les andanes on hi havia els busos i tornaria a preguntar. A dos quarts de dues vaig anar tirant cap a fora i vaig tornar a preguntar. A fora, al bell mig de la zona d’estacionament d’autocars hi havia una taula igual que la de dins, però aquest cop amb un petit para-sol, per protegir als dos homes, amb aquells característics uniformes marrons, asseguts a sota. Vaig tornar a preguntar per Anantapur i em van mirar amb cara de: “on dius que vas?”. Vaig dir-ho un parell de cops mes i finalment em van entendre, responent que el bus no sortia fins a les 16h. “Les 16h? Però si dins m’han dit a les 15h!”. No m’ho podia creure. Em prenien el pèl o què? Entre ells ho van parlar una estona i tot cridant, li ho va preguntar a un altre senyor. Em va confirmar que no sortia fins a les 16 h. Molt amablement em va convidar que m’assegués a l’ombra, ja que feina molta calor. Resignada, confusa, acalorada i amb totes les mirades al meu damunt, em vaig asseure a l’ombra on podia contemplar tot el panorama de l’estació. En aquell moment no tenia massa clar si aquell bus realment existia o no existia.

L’estació era un anar i venir de gent i autobusos que sortien cada dos per tres. Hi havia gent asseguda pels terres, gents que pujava als busos, dones amb nens, gossos esquelètics, una paradeta amb queviures per la gent que havia d’agafar l’autobús… Hi havia de tot menys occidentals. Bé si, jo. Així que et pots imaginar el panorama. Jo, sola en una estació de busos, on no entenia res de res i ningú parlava anglès. En aquell moment em vaig preguntar: “Perquè coi has vingut sola? A qui se li acut!”.

Em vaig asseure amb la intenció de preguntar cada 5 minuts. I així ho vaig fer durant mitja hora. Devien pensar que era ximple o que no hi tocava (ha ha ha) fins que vaig veure a dos occidentals (yuhu!). Tenien molta pinta d’espanyols. Vaig estar temptada de preguntar on anaven, però al final es van posar darrere un autobús i em vaig quedar allà asseguda. A més ells tampoc m’havien vist a mi. Van passar deu minuts, fins que em vaig decidir, després de pensar de tot, a agafar la maleta i buscar aquelles dues persones. I els vaig trobar!
La cosa va anar així:
(JO) Oh Finally! Hi!
(H) Hey! Hi! Where are you going ?
(JO, amb els ulls ben oberts en sentir el seu accent) Sois españoles?
(H) Si. No conseguimos entender que nos dicen (riu).
(JO) (flipant molt fort) Sou catalans?
(H) (flipant i rient) Sí!
(JO) Que bé! Jo també estic intentant comunicar-me però no hi ha a manera. El meu tiquet és per les dues, però m’han dit que no surt fins a les tres i després em diuen que fins s les quatre.
(H) Sí, a nosaltres ens passa el mateix. No tenim tiquet però no sabem bé. On vas?
(JO) Anantapur.
(H) (riu) Nosaltres també!
(JO) (ric) En serio?… Vicente Ferrer?
(H) (riu) Sí!
(riem tots).

Els vaig explicar el meu dilema amb els horaris i que a ells els havia passat el mateix. L’Harmonia i en David. Els hi vaig comentar que jo havia comprat el bitllet en una agència, però com que anàvem al mateix lloc, sortís o no el bus, em quedava amb ells. Tal qual. I ells encertadíssims. Vàrem esperar i esperar.

Durant l’espera ens vam conèixer i explicar una mica qui érem, d’on veníem, què hi fèiem allà i on anàvem. Una espera molt entretinguda, ja que ara no era jo sola, sinó tres persones i una d’elles era un home… Així que alguns es van aventurar a venir a parlar amb nosaltres.

Vam tornar a preguntar i primer ens deien una cosa, després un altre, però finalment vam trobar el bus! Sortia a les 16 h. Vam deduir que tota la parafernàlia era perquè el bus que agafàvem nosaltres era l’únic que anava directe i la resta parava a Ballari, ja que de tots els busos que sortien, un senyor cridava per la finestra: “Ballari, Ballari, Ballari”, on s’havia de fer transbord, per després agafar la connexió cap a Anantapur. Quin show.

Després d’un viatge molt interessant de cinc horetes per unes carreteres que feien por (per l’estat i la conducció), vam arribar a Anantapur a la Fundació Vicente Ferrer. Primer objectiu, complet satisfactòriament.

Només d’arribar ens van donar les claus de les habitacions i el guarda ens va acompanyar. Tenia una habitació de sis llits per mi sola i netíssima! Quin luxe, quina netedat i quina bona olor. Podia caminar descalça sense haver de patir! Vaig deixar les coses i vaig tornar al punt de trobada per reunir-me amb en Dani la Harmonia. Una senyora de la fundació ens va venir a veure i ens va comentar que anéssim a la canteen que hi havia el sopar preparat. Jo no havia menjat res des de l’esmorzar i havia estat tot el camí parlant i imaginant les croquetes que m’havien dit que hi havia a la fundació. Tots teníem moltíssima gana.

Així que vam anar a la canteen a sopar i oh, quina sorpresa! Les esperades croquetes, esperant-me, frondoses, rodones i ben farcides, al costat d’una truita de patates. Però també hi havia truita a la francesa, verdures, arròs, pa, coca de xocolata, aigua, fruita i oli d’oliva! No m’havia adonat del que trobava a faltar la nostra cuina fins aquell moment. No ens ho podíem creure…

Les instal·lacions de la fundació estan al bell mig d’Anantapur. Són molt senzilles, però molt ben cuidades i netes. A més, tot el personal és molt amable i atent. Mentre sopàvem, ens van venir a dir que al matí l’esmorzar era de 8h a 9h i que a les 9:30h ens esperaven a l’entrada per anar a visitar els projectes.

Vaig dormir tota la nit i molt bé, però em vaig llevar ben suada (exageradament suada), així que tocava una dutxa freda i cap a la canteen a esmorzar. I quin esmorzar… Torrades, tomàquet, oli, melmelada, mantega, fruita, fruita, fruita, truita, cafè amb llet… Que bo que estava tot. Després d’esmorzar ens vam reunir a l’entrada on ens esperaven uns jeeps.

Durant el mes que havia estat a l’Índia, les vegades que havia parlat català o castellà havien sigut molt poques i ara que podia, no em sortien les paraules més que en anglès. Quan vaig arribar a la zona de jeeps, hi havia gent de la fundació esperant-nos. Gent d’Anantapur que es van adreçar a mi en Castellà (indis parlant en castellà… em va sorprendre moltíssim). I quan vaig respondre em va dir: “Ah, però si ets catalana”. Em vaig quedar que no m’hi veia. Després de comunicar-me, fins i tot amb signes per fer-me entendre, de sobte, arribar a un lloc on parlen el meu idioma i es comuniquen sense cap mena de dificultat, va ser quelcom que no esperava, la veritat. Amb l’Harmonia i en Dani ens miràvem i al·lucinàvem.

L’equip de la fundació ens va comunicar que aniríem a visitar un poble on hi havia iniciat el projecte “mujer a mujer”. Així que vam pujar als jeeps i durant uns quaranta-cinc minuts ens van conduir a través d’Anantapur, cap al poble.

La meva visita a la fundació no va ser fortuïta. Farà uns quatre anys, un divendres al vespre, el meu pare em va cridar per dir-me que passaven un documental molt interessant. Recordo que aquell documental em va impactar força i que aquell senyor amb barba blanca em va tocar el cor. El projecte de Vicente Ferrer em va sorprendre quan el vaig veure el documental per primera vegada i en aquell moment vaig decidir que, quan pogués, m’agradaria poder ajudar i ara farà tres anys que vaig apadrinar una nena de la fundació. El que realment coneixia de la Fundació era ben poquet: el que havia vist al documental, el que havia llegit al web i el que llegia a la revista que m’envien, però mai haguera pensat que em trobaria amb el que em vaig trobar.

Quan vam arribar al poble ens esperaven amb flors. Ens van rebre amb mirades obertes, mirades d’agraïment i somriures i ens van conduir fins a l’escola, que també feia la funció de sala de reunions i lloc de trobada, on el cap de zona i la traductora ens van explicar en què consistia el projecte “mujer a mujer”.

En aquell poble, la fundació havia edificat cases que havia posat en nom de les dones, juntament amb algunes cabres, reforçant així el paper de la dona a la comunitat. També es va reformar l’escola, agafant el paper, no només de sala educativa, sinó de sala on elles es poden reunir lliurement per a poder parlar en grup de les seves coses i de les qüestions que les preocupen. En resum, la fundació va aportar els mitjans necessaris perquè la comunitat sortís de la misèria i es pogués valdre per si mateixa dins la societat que l’envolta, a la vegada que s’ha generat una consciència social. Però per més que ho intenti explicar aquí, el millor és anar i veure-ho amb els teus propis ulls i sentir-ho de les seves boques i mirades.

Un cop acabada la presentació tot el poble ens va obrir les portes per a visitar tot allò que havien aconseguit, no només gràcies a la fundació, sinó a tota la feina feta després. La veritat és que generàvem molta expectació i jo, personalment, em sentia com un extraterrestre, però la gent del poble estava encantada i contenta de compartir amb nosaltres el seu temps i el seu espai. Hi havia rostres seriosos, però que en respondre amb un somriure, d’aquell rostre sortia brollava el somriure més autèntic i innocent. Un somriure es retornava amb un altre somriure. Somriures juganers, purs, humils, autèntics. A vegades la incertesa en fa estar alerta, però si respons amb la mirada i amb un somriure, t’adones que no hi ha gents d’hostilitat. I ho he après a base de somriures, cosa que és molt bonic.

A la nostra societat tendim a desconfiar. Ens ensenyen a desconfiar i ens ho venen als mitjans de comunicació. Ens presenten un món ple de guerres, hostilitats entre cultures, religions i societats, però quan hi entres dins, amb ganes d’aprendre, de conèixer i la vius, t’adones que la gent no és hostil i no et vol fer cap mal, sinó al contrari, et volen ajudar i convidar a compartir amb ells (Ep! No tothom és igual, però per això utilitzem el sentit comú). Però tenim tendència a prejutjar pel que la imatge ens dóna. És més fàcil. Però quan dues cultures completament diferents es troben, si el respecte preval al judici, cada una pensarà i creurà en el seu, però no hi haurà conflicte.

Vam tornar a la central de la Fundació on vam anar a dinar i descansar. Feia moltíssima calor i estàvem cansats. Per mi, no era un cansament físic, sinó de la calor, com segurament per tots, però a més hi havia una moguda a la meva ment molt interessant. Emocionalment, desbordava. El que veia i experimentava em sobrepassava. No sé si la meva ment no ho entenia, o jo no donava crèdit de què passava. Però durant els quatre dies a la fundació, vaig entrar com una espècia de “xoc emocional”, si se li pot dir així. Veus moltíssim i no et pots creure el que estàs veient, però ho estàs experimentant i vivint. És real. Molt real. És.

A la tarda vam visitar el projecte d’una escola de reforç i al vespre quan vam tornar i vaig anar juntament amb la Bàrbara, una noia que havia arribat el mateix dia que jo, a una agència de viatges a comprar els bitllets de bus per anar a Mysore. El senyor del tuk-tuk ens va acompanyar i molt amablement ens va dir que ens vindria a buscar per tornar-nos a la fundació. Així quan ja vam tenir els bitllets, després d’una hora de malabars a l’agència, el tuk-tuk ens esperava, però no anava sol. Hi havia una dona i els seus fills dins el tuk-tuk i per no molestar ens vam asseure a la part de darrere (al maleter). La senyora, molt amable ens va ensenya una foto de la seva filla ballant dansa tradicional hindú i vam quedar meravellades. També ens va preguntar d’on érem i on estàvem. Durant el trajecte pels frenètics, caòtics i sorollosos carrers d’Anantapur vàrem parlar de Vicente Ferrer, d’Espanya i de l’Índia. Li devíem caure molt bé perquè ens va convidar a fer un cafè a casa seva. Li vam dir que no i ens va insistir, així que ens vam unir a ella i als seus fills per anar a prendre el cafè.
Va ser, de fet, la Bàrbara, qui em va encoratjar. I li vaig dir que no confiava i que sortia de la meva zona de confort. I ella em va dir “Benvinguda fora la teva zona de confort!”. Gràcies Bàrbara per fer-me sortir de la zona, perquè va ser una tarda increïble.
Vam arribar a casa la Trivaitri i ens va convidar a seure mentre ella preparava el cafè i la seva filla ens ballava dansa tradicional. No em podia creure que una estranya, confiés en nosaltres per portar-nos a casa seva. Vam gaudir de la tarda amb ella i la seva família fins que va ser el moment de tornar cap a la Fundació. El senyor del tuk-tuk, era amic de l’home de la Trivaitri i es va esperar fora amb el seu home mentre xerraven. Ens va tornar sanes i estàlvies a la Fundació.

No m’ho podia creure.

Durant aquella nit no vaig descansar massa i durant els dos dies següents vaig estar molt cansada i em vaig inflar. Vam visitar sis projectes i el lloc on descansa Vicente Ferrer. Aquell lloc… l’energia, la devoció, l’amor, l’entrega… es respira en l’ambient. No sé què em va passar que, en veure la seva foto, em vaig posar a plorar. Em vaig emocionar des del fons del meu cor i no podia parar. No era tristesa. Era una cosa que anava més enllà. Va ser un plor bonic que sortia sol i que no podia controlar.

L’últim dia vaig anar a visitar a la nena que tinc apadrinada i a la seva família. Va ser un trajecte llarg de dues hores i mitja. A més aquell matí, va ser el dia que m’havia llevat més cansada i inflada. Inflada com un globus. Literalment. No sé si estava deshidratada o era per la calor, però era una cosa molt xocant i crec que mai de la vida m’havia passat. Així que el viatge encara es va fer més interessant…

Vam arribar a un poble que no hi havia ningú, o aquesta va ser la sensació, ja que els carrers eren buits. Em va venir a rebre el pare i un dels germans i després la resta de la família. La Veedhrema em va venir a rebre, tímida i amb una mica de por. I no m’estranya! Era una dona blanca, alta i grossa. Es van presentar i em van convidar a entrar a casa seva. Em sentia molt estranya, com una persona important, quan no ho era… em van posar unes cadires i ells estaven asseguts a terra. No estava gents còmoda, així que els hi vaig demanar si em podia asseure a terra amb ells. Potser vinc d’un país diferent del seu i tinc uns altres recursos econòmics, però no sóc més que ells. Vam xerrar de l’escola, dels seus hobbies, de les notes, de la fundació i els pares em van explicar de què treballaven. Mentre xerràvem els hi vaig donar el que els havia portat: material escolar i roba. Va ser un moment molt bonic i els hi va agradar moltíssim. Va ser aleshores quan em van treure un pastís fet de mantega i llet, un coco i dues pomes. Les pomes a l’Índia són molt cares i que te les regalin és un gest molt gran. Va significar molt per mi. Les vaig acceptar amb les mans al cor. Va ser un moment molt especial i a la vegada molt estrany.

Podria explicar tot el que vaig viure al detall, cada projecte, cada mirada, cada sensació… Però et recomano que hi vagis a visitar-lo, perquè no t’adones de l’abast i l’impacte del projecte, fins que no ets allà. El que han fet a Anantapur, no es pot explicar en paraules de la magnitud que, humanament parlant, és.

Vicente Ferrer ha donat nom a qui no en tenia. Ha donat oportunitats, educació, consciència, sanitat, valor… ha fet l’impossible. I continuen! Espero algun dia poder tornar-hi.
Vicente, siguis on siguis, gràcies des del cor.


Me dormí escuchando los mantras de Manu Om. La soledad hizo acto de presencia y la voz profunda y familiar de los mantras que me susurraban al oído, me hacían compañía y me recordaban que a pesar de estar sola en ese momento, no lo llegaba a estar nunca.

La mañana transcurrió tranquilamente. Hice mi práctica de ashtanga y fui a desayunar antes de dejar la habitación. Fui al mismo sitio donde habíamos ido cada día y me encontré una sorpresa. Había una chica que había estado haciendo la formación y que había compartido habitación con la Minna. Desayunamos juntas compartiendo nuestras aventuras. Ella acababa de llegar y después de desayunar iba a visitar la zona de los templos y yo a buscar otro bar donde instalarme, para hacer tiempo hasta la hora de ir hacia Hospete. Así que nos despedimos y cada una siguió su camino.

Con las maletas encima, mientras cruzava el río pude ver Lakshmi, el elefante del templo, haciendo su paseo matinal. La imagen era mágica, épica.

Caminando en dirección al bar, encontré un pequeño local, pequeñísimo, donde había una señora con una máquina de coser confeccionando kurtis y arreglando ropa. Entré a pedirle si me podía arreglar los pantalones, ya que se me habían desgarrado. La señora, muy amable, me hizo pasar a la trastienda donde me podría sacar los pantalones, fuera de la vista de miradas furtivas. En medio minuto tenía los pantalones arreglados y a la señora feliz. Las Kurtis las hacía ella y le compré una. Una señora que durante los diez minutos que estuve allí me cuidó como si fuera su hija. Me despedí y me encaminé, otra vez, dirección al bar.

El tiempo voló y fui a buscar el autobús. Fui andando hasta la parada, con un sol que era demasiado. Sola. Me habían dicho que por 35 rupias podía ir hasta Hosepet, así que fui a esperar el autobús. Algunos conductores de tuk-tuk me intentaron convencer que fuera con ellos, pero ya vieron que sabía lo del bus (todo llevado en el más estricto secreto) y me indicaron el lugar donde esperarlo, muy amablemente. Durante los veinte minutos que esperé al bus, todos estaban pendientes de mí. No en el mal sentido, sino al contrario, cuidando de mí y vigilando que no se me escapara el bus. Cuando llegó, todos con una sonrisa lo señalaron. El trayecto a Hosepet duró unos quince minutos. Unos minutos que compartí con unos españoles, que me contaron que habían ido a la Fundación y que los había impactado mucho. ¡Ah!, y que había unas croquetas buenísimas.

Cuando llegué a Hospet no sabía dónde tenía que ir ni cómo funcionaban las estaciones. Caminé un poco y me aventuré en la estación. Sentado en una silla, con una mesa muy pequeña y vestido con pantalones y camisa marrón, había un señor con unas listas que parecía un punto de información, así que fui. Había dos señores delante de mí y cuando terminaron y me tocó a mí, les di mi billete. Les dije que iba a Anantapur y que el bus salía a las 14 h. Me dijeron que no, que salía a las 15 h. No le di mucha importancia y me fui a sentar en la sala de espera de las mujeres. Ya tenía decidido que cuando faltaran quince minutos para las dos iría a los andenes donde estaban los buses y volvería a preguntar. A la una y media fui tirando hacia fuera y volví a preguntar. Afuera, en el centro de la zona de estacionamiento de autocares había una mesa igual que la de dentro, pero esta vez con un pequeño parasol, para proteger a los dos hombres, con aquellos característicos uniformes marrones, sentados debajo. Volví a preguntar por Anantapur y me miraron con cara de: “¿donde dices que vas?”. Se lo dije un par de veces más y finalmente me entendieron, respondiendo que el bus no salía hasta las 16h. “Las 16h? ¡Pero si dentro me han dicho a las 15h!”. No me lo podía creer. ¿Me tomaban el pelo o qué? Entre ellos lo hablaron un rato y gritando, se lo preguntó a otro señor. Me confirmó que no salía hasta las 16 h. Muy amablemente me invitó a que me sentara en la sombra, ya que trabajo mucho calor. Resignada, confusa, acalorada y con todas las miradas en mi, me senté a la sombra donde podía contemplar todo el panorama de la estación. En ese momento no tenía muy claro si ese bus realmente existía o no existía.

La estación era un ir y venir de gente y autobuses que salían cada dos por tres. Había gente sentada por los suelos, gente que subía a los buses, mujeres con niños, perros, una parada con víveres para la gente que tenía que coger el autobús … Había de todo menos occidentales. Bueno si, yo. Así que te puedes imaginar el panorama. Yo, sola en una estación de buses, donde no entendía nada de nada y nadie hablaba inglés. En ese momento me pregunté: “¿Para qué demonios has venido sola? ¡A quién se le ocurre!”.

Me senté con la intención de preguntar cada 5 minutos. Y así lo hice durante media hora. Debían pensar que era tonto o que no tocaba (ha ha ha) hasta que vi a dos occidentales (yuhuuu). Tenían mucha pinta de españoles. Estuve tentada de preguntar dónde iban, pero al final se pusieron detrás un autobús y me quedé allí sentada. Además, ellos tampoco me habían visto a mí. Pasaron diez minutos, hasta que me decidí, después de pensar de todo, a coger la maleta y buscar aquellas dos personas. ¡Y los encontré!

La situación fue así:

(JO) Oh Finally! Hey!

(H) Hey! Hi! Where are you going?

(YO, con los ojos bien abiertos al oír su acento) sois españoles?

(H) Si. No conseguimos entender que nos dicen (ríe).

(JO) (flipando muy fuerte) Usted catalanes?

(H) (flipando y riendo) Sí!

(JO) Que bien! Yo también estoy intentando comunicarme, pero no hay a modo. Mi ticket es para las dos, pero me han dicho que no sale hasta las tres y luego me dicen que hasta se las cuatro.

(H) Sí, a nosotros nos pasa lo mismo. No tenemos ticket, pero no sabemos bien. ¿Dónde vas?

(JO) Anantapur.

(H) (río) Nosotros también!

(JO) (rico) En serio? … Vicente Ferrer?

(H) (río) Sí!

(Reímos todos).

Les expliqué mi dilema con los horarios y que a ellos les había pasado lo mismo. La Armonía y David. Les comenté que yo había comprado el billete en una agencia, pero como íbamos en el mismo sitio, saliera o no el bus, me quedaba con ellos. Tal cual. Y ellos estuvieron encantados.

Durante la espera nos conocimos y explicamos un poco quiénes éramos, de dónde veníamos, qué hacíamos allí y donde íbamos. Una espera muy entretenida, ya que ahora no era yo sola, sino tres personas y una de ellas era un hombre … Así que algunos se aventuraron a venir a hablar con nosotros.

Volvimos a preguntar y primero nos decían una cosa, luego otra, ¡pero finalmente encontramos el bus! Salía a las 16 h… Deducimos que toda la parafernalia era porque el bus que cogíamos nosotros era el único que iba directo y el resto paraba a Ballari, ya que de todos los buses que salían, un señor llamaba por la ventana: “Ballari, Ballari, Ballari” , donde se tenía que hacer transbordo, para luego coger la conexión hacia Anantapur. Qué show.

Después de un viaje muy interesante de cinco horitas por unas carreteras que daban miedo (por el estado y la conducción), llegamos a Anantapur a la Fundación Vicente Ferrer. Primer objetivo, completo satisfactoriamente.

Nada más llegar nos dieron las llaves de las habitaciones y el guarda nos acompañó. ¡Tenía una habitación de seis camas para mí sola y limpísima! Qué lujo, qué limpieza y qué buen olor. ¡Podía caminar descalza sin tener que sufrir! Dejé las cosas y volver al punto de encuentro para reunirme con Dani y Harmonia. Una señora de la fundación nos vino a ver y nos comentó que fuéramos a la cante que había la cena preparada. Yo no había comido nada desde el desayuno y había sido todo el camino hablando e imaginando las croquetas que me habían dicho que había en la fundación. Todos teníamos muchísima hambre.

Así que fuimos a la Canteen a cenar y oh, ¡qué sorpresa! Las esperadas croquetas, esperándome, frondosas, redondas y bien rellenas, junto a una tortilla de patatas. ¡Pero también había tortilla francesa, verduras, arroz, pan, torta de chocolate, agua, fruta y aceite de oliva! No me había dado cuenta de que echaba de menos nuestra cocina hasta ese momento. No nos lo podíamos creer …

Las instalaciones de la fundación están en medio de Anantapur. Son muy sencillas, pero muy bien cuidadas y limpias. Además, todo el personal es muy amable y atento. Mientras cenábamos, nos vinieron a decir que por la mañana el desayuno era de 8h a 9h y que a las 9: 30h nos esperaban a la entrada para ir a visitar los proyectos.

Dormí toda la noche y muy bien, pero me levanté bien sudada (exageradamente sudada), así que tocaba una ducha fría y hacia la Canteen a desayunar. Y qué desayuno … Tostadas, tomate, aceite, mermelada, mantequilla, fruta, fruta, fruta, tortilla, café con leche … Qué bueno que estaba todo. Después del desayuno nos reunimos en la entrada donde nos esperaban unos jeeps.

Durante el mes que había estado en la India, las veces que había hablado catalán o castellano habían sido muy pocas y ahora que podía, no me salían las palabras más que en inglés. Cuando llegué a la zona de jeeps, había gente de la fundación esperándonos. Gente de Anantapur que se dirigieron a mí en español (indios hablando en castellano … me sorprendió muchísimo). Y cuando respondí me dijo: “¡Ahh! pero si eres catalana”. Me quedé que no me veía. Después de comunicarme, incluso con signos para hacerme entender, de repente, llegar a un lugar donde hablan mi idioma y se comunican sin ningún tipo de dificultad, fue algo que no esperaba, la verdad. Con Harmonía y Dani nos mirábamos y flipábamos.

El equipo de la fundación nos comunicó que iríamos a visitar un pueblo donde había iniciado el proyecto “mujer a mujer”. Así que subimos a los jeeps y durante unos cuarenta y cinco minutos nos condujeron a través de Anantapur, hacia el pueblo.

Mi visita a la fundación no fue fortuita. Hará unos cuatro años, un viernes por la noche, mi padre me llamó para decirme que pasaban un documental muy interesante. Recuerdo que ese documental me impactó bastante y que aquel señor con barba blanca me tocó el corazón. El proyecto de Vicente Ferrer me sorprendió cuando lo vi el documental por primera vez y en ese momento decidí que, cuando pudiera, me gustaría poder ayudar. Ahora hará tres años que apadrrné una niña de la fundación. Lo que realmente conocía de la Fundación era bien poco: lo que había visto en el documental, lo que había leído en la web y lo que leía en la revista que me envían, pero nunca hubiera pensado que me encontraría con lo que me encontré.

Cuando llegamos al pueblo nos esperaban con flores. Nos recibieron con miradas abiertas, miradas de agradecimiento y sonrisas y nos condujeron hasta la escuela, que también hacía las veces de sala de reuniones y lugar de encuentro, donde el jefe de zona y la traductora nos explicaron en qué consistía el proyecto “mujer a mujer”.

En ese pueblo, la fundación había edificado casas que había puesto en nombre de las mujeres, junto con algunas cabras, reforzando así el papel de la mujer en la comunidad. También se reformó la escuela, tomando el papel, no sólo de sala educativa, sino de sala donde ellas se pueden reunir libremente para poder hablar en grupo de sus cosas y de las cuestiones que las preocupan. Además de la consciencia de ir al médico y proporcionar hospitales públicos. En resumen, la fundación aportó los medios necesarios para que la comunidad saliera de la miseria y se pudiera valerse por sí misma dentro de la sociedad que la rodea, a la vez que se ha generado una conciencia social. Pero por más que lo intente explicar aquí, lo mejor es ir y verlo con tus propios ojos y oírlo de sus bocas y miradas.

Una vez terminada la presentación todo el pueblo nos abrió las puertas para visitar todo lo que habían conseguido, no sólo gracias a la fundación, sino a todo el trabajo realizado después. La verdad es que generábamos mucha expectación y yo, personalmente, me sentía como un extraterrestre, pero la gente del pueblo estaba encantada y contenta de compartir con nosotros su tiempo y su espacio. Había rostros serios, pero que, al responder con una sonrisa, de ese rostro salía la sonrisa más auténtico e inocente. Una sonrisa se devolvía con otra sonrisa. Sonrisas juguetones, puros, humildes, auténticas. A veces hay incertidumbre, pero si respondes con la mirada y con una sonrisa, te das cuenta que no hay nada de hostilidad. Y lo he aprendido a base de sonrisas, que es muy bonito.

En nuestra sociedad tendemos a desconfiar. Nos enseñan a desconfiar y nos lo venden a los medios de comunicación. Nos presentan un mundo lleno de guerras, hostilidades entre culturas, religiones y sociedades, pero cuando entras dentro, con ganas de aprender, de conocer y la vives, te das cuenta que la gente no es hostil y no te quiere hacer daño, sino al contrario, te quieren ayudar e invitar a compartir con ellos (No todo el mundo es igual, pero para ello utilizamos el sentido común). Sin embargo, tenemos tendencia a prejuzgar a partir de la imagen exterior. Es más fácil. Pero cuando dos culturas completamente diferentes se encuentran, si el respeto prevalece el juicio, cada una pensará y creerá en la suya, pero no habrá conflicto.

Volvimos a la central de la Fundación donde fuimos a comer y descansar. Hacía muchísimo calor y estábamos cansados. Para mí, no era un cansancio físico, sino del calor, como seguramente para todos, pero además había una movida a mi mente muy interesante. Emocionalmente, desbordaba. Lo que veía y experimentaba me sobrepasaba. No sé si mi mente no lo entendía, o yo no daba crédito de lo que pasaba. Pero durante los cuatro días a la fundación, entré como una especie de “choque emocional”, si se le puede llamar así. Vees muchísimo y no te puedes creer lo que estás viendo, pero lo estás experimentando y viviendo. Es real. Muy real.

Por la tarde visitamos el proyecto de una escuela de refuerzo y por la noche cuando volvimos y fui junto con Bárbara, una chica que había llegado el mismo día que yo, a una agencia de viajes a comprar los billetes de bus para ir a Mysore. El señor del tuk-tuk nos acompañó y muy amablemente nos dijo que nos vendría a buscar para volver a la fundación. Así cuando ya tuvimos los billetes, después de una hora de malabares en la agencia, el tuk-tuk nos esperaba, pero no iba solo. Había una mujer y sus hijos dentro del tuk-tuk y para no molestar nos sentamos en la parte de atrás (en el maletero). La señora, muy amable nos enseñó una foto de su hija bailando danza tradicional hindú y quedamos maravilladas. También nos preguntó de dónde éramos y dónde estábamos. Durante el trayecto por las frenéticas, caóticas y ruidosas calles de Anantapur hablamos de Vicente Ferrer, de España y de la India. Le debíamos caer muy bien porque nos invitó a tomar un café en su casa. Le dijimos que no y nos insistió, así que nos unimos a ella ya sus hijos para ir a tomar el café.

Fue, de hecho, Bárbara, quien me animó. Y le dije que no confiaba y que salía de mi zona de confort. Y ella me dijo “Bienvenida fuera tu zona de confort”. Gracias Bárbara para hacerme salir de la zona, porque fue una tarde increíble.

Llegamos a casa la Trivaitri y nos invitó a sentarnos mientras ella preparaba el café y su hija nos bailaba danza tradicional. No podía creer que una extraña confiara en nosotros para llevarnos a su casa. Disfrutamos de la tarde con ella y su familia hasta que fue el momento de volver a la Fundación. El señor del tuk-tuk, era amigo del hombre de la Trivaitri y se esperó fuera con su hombre mientras charlaban. Nos volvió sanas y salvas a la Fundación.

No me lo podía creer.

Durante esa noche no descansé demasiado y durante los dos días siguientes estuve muy cansada y estaba hinchada. Visitamos seis proyectos y el lugar donde descansa Vicente Ferrer. Aquel lugar … la energía, la devoción, el amor, la entrega … se respira en el ambiente. No sé qué me pasó que, al ver su foto, me puse a llorar. Me emocioné desde el fondo de mi corazón y no podía parar. No era tristeza. Era algo que iba más allá. Fue un llanto bonito que salía solo y que no podía controlar.

El último día fui a visitar a la niña que tengo apadrinada y a su familia. Fue un trayecto largo de dos horas y media. Además, aquella mañana, fue el día que me había quitado más cansada e hinchada. Hinchada como un globo. Literalmente. No tenía tobillos…No sé si estaba deshidratada o era por el calor, pero era algo muy chocante y creo que jamás me había pasado. Así que el viaje aún se hizo más interesante …

Llegamos a un pueblo que no había nadie, o ésta fue la sensación, ya que las calles estaban vacías. Me vino a recibir el padre y uno de los hermanos y luego el resto de la familia. Veeshrema, la niña apadrinada, me vino a recibir, tímida y con un poco de miedo. ¡Y no me extraña! De repente llega una mujer blanca, alta e hinchada. Se presentaron y me invitaron a entrar en su casa. Me sentía muy extraña, como una persona importante, cuando no lo era … me pusieron unas sillas y ellos estaban sentados en el suelo. No estaba nada cómoda, así que les pedí si me podía sentarse en el suelo con ellos. Quizás vengo de un país distinto del suyo y tengo otros recursos económicos, pero no soy más que ellos. Charlamos de la escuela, de sus hobbies, de las notas, de la fundación y los padres me explicaron de qué trabajaban. Mientras charlábamos les di lo que les había llevado: material escolar y ropa. Fue un momento muy bonito y les gustó muchísimo. Fue entonces cuando me sacaron un pastel hecho de mantequilla y leche, un coco y dos manzanas. Las manzanas en la India son muy caras y que te las regalen es un gesto muy grande. Significó mucho para mí. Las acepté con las manos en el corazón. Fue un momento muy especial y al mismo tiempo muy extraño.

Podría explicar todo lo que viví en el detalle, cada proyecto, cada mirada, cada sensación … Pero te recomiendo que vayas a visitarlo, porque no te das cuenta del alcance y el impacto del proyecto, hasta que no estás allí. Lo que han hecho en Anantapur, no se puede explicar en palabras de la magnitud que, humanamente hablando, es.

Vicente Ferrer ha dado nombre a quien no tenía. Ha dado oportunidades, educación, conciencia, sanidad, valor… ha hecho lo imposible. ¡Y continúan! Espero algún día poder volver.

Vicente, estés donde estés, gracias desde el corazón.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s